ポートフォリオ

Commew
薬学に特化した個別指導、オンライン指導のオフィス兼自習室のインテリアデザインである。 オフィスビルの一角に事務室、会議室、用途別の自習室を2つ要求された。 この物件は賃貸であることから、将来的には原状回復が要求される。つまり、照明器具や空調設備などの撤去や増設をしてしまうと転居時には再設置や解体をしなければならない。 これを避けるため照明、空調設備には一切手を加えず、既存のものを活かしながら使用が出来るよう計画を進めた。 まず機能により、スタッフが使用する「事務室」と「会議室」に「ダークグレー」、受講生が使用する「自習室」には「ライトグレー」とそれぞれにカラーを与えゾーニングする。 同時に設計図面で用いられる「X軸」と「Y軸」にそれぞれ「自然素材」と「無機質素材」を与え、「X軸」方向と「Y軸」方向で視覚による印象の操作を試みた。 「X軸」方向から見れば自然素材である「木」の割合が増加し暖かい印象を、「Y軸」方向からみれば「グレー」の割合が増加し無機質な印象を感じる。 自習へ向かう人の動線と心の在り方に素材感を添わせ、学習への気持ちに貢献したいと考えたのだ。 「Commew」とは、Communityからの造語であり、学校などの集合体、同じ目的を持つ団体等、思想の共有を意味している。この空間も小さい家具の集合体でできている。 今後、この家具の集合体がCommunityを作り出し、「Commew」という空間をかたち作っていくことが非常に楽しみである。
In this interior project an office and study space was designed for an educational institute, where they offer personal and online teaching, specialized in Pharmacy. The project is designed in a rented space located in the corner of an office building. The institute requested the layout to include office, conference room and two separate study rooms. As the place is rented, it has to be restored to its original state when the lease ends and the institute have to vacate the space. This would mean larger changes like moving or installing elements such as lights or air-conditioning also would have to be re/de-installed when vacating the space. To avoid this, the existing installations were registered and incorporated in the best way possible into the interior space division. While designing the interior scheme, the first step was to define each zone and its function; this was done by color a dark gray for the office and conference room, and a light gray for the study areas. With the intention of strengthening the visual efficacy of the rooms, the XY-axis of the plan were used as a guide in the choice of materials. Warm and natural materials following the X-axis and cold and inorganic materials following the Y-axis. Looking at the spaces from the X-axis gives a kind and warm impression due to the wooden textures, while looking from the y-axis gives off a more cool and tranquil impression with its gray tones. The axis and textures follow the student’s flow of movement in the space. The refined change in environment, as you move, is intended to help the student’s motivation and focus. The project title “Commew” is a coined word, derived from the word “Community” and means; assembly of people who have a shared objective. This space has become an assembly of furniture, textures and details, with the objective of creating an ideal study environment. I look forward to seeing this assembly, creating the frame for a new community and forming a space called “Commew”
設計: 小田真平 / Architect: Shimpei Oda
施工: キョーワ・テクノ / Builder: Kyowa-techno Co.,Ltd.
写真: 山内紀人 / Photo: Yamauchi Norihito

一覧へ戻る