ポートフォリオ

フローリスト蘭蘭 / Flowlist RANRAN
百貨店の一角に位置する生花店のインテリアデザインである。百貨店では、他の店舗が営業しており、工事特有の騒音や臭い、搬出入に制限があり、長期にかけての工事も考えられず、短期間での施工が求められた。与えられた工程の中で可能な施工方法や素材を施工者と綿密に打ち合わせを行った。生花店は水を多く使用し、切った花の茎などが床に散らばるため、床材は汚れに強く、メンテナンスも容易であり、なおかつ濡れた床で客が滑らないような材料が求められた。短期間での施工も容易であることからビニル床シートを採用。ビニル床シートは、新建材と呼ばれ、安価で材料にばらつきがなく、加工が簡単などのメリットがある反面、人工的という理由で建築家にとって、積極的に採用するといった素材ではない。ビニル床シートを採用するにあたり、ビニル床シートでしかできないこと、ビニル床シートだからこそ出来ることを考えた。敷かれたビニル床シートが立ち上がり、床が隆起したように、そのまま繋がり作業台となる。その天板は床材と同様、汚れに強くハードな作業を行うことができる。什器はホームセンターでも手に入るような物販棚の支柱と構造用合板を使い、搬入組立てが容易にできるようにボルトを使用、工期の短縮を試みている。天井は波打つほど傷みが激しいが、百貨店の持ち物という理由で触ることができないため、数十年使われてきた蛍光灯を残したまま放棄させ、フレキシブルな展開ができるようにダクトレールを設置した。同質の素材がひしめいている百貨店の各店舗の中で、どこにでもあるような見慣れた材料を工夫して使うことで、百貨店らしくない異質の店舗となることを目指した。
Interior design for a new flower shop, in a department store. As the project is located next to various other shops, the restrictions for the construction and time schedule was strict. Irritants such as noise, smell, transport of materials through the store and construction work in general had to be taken into account and kept to a minimum. Materials and possible construction methods were discussed in detail with the constructor throughout the design development to ensure a satisfying building process and end result. Florists use a lot of water and cut flower stems, leafs and petals will end up scattered on the floor during the workday. Therefore, Vinyl floor sheeting was selected as the floor material due to its resistance to dirt, easy maintenance and nonslip properties. Furthermore, Vinyl floor sheeting could easily be installed in a short period of time. Being called a new building material Vinyl floor sheeting has advantages of being easy to process homogenous in material texture and colour and inexpensive.However, it is a material often deselected by architects due to its synthetic nature. After selecting Vinyl floor sheeting as a material for the design, We considered the possibilities of the material, and how it could be used different from other flooring materials. The vinyl floor sheets curves up from the floor, and rises up to cover the side and top of the work counters, one continuous material connecting the surfaces. The work counter covered in Vinyl has the same properties as the floor, high durability and dirt resistant. The furniture is created from studs and structural plywood that can be bought at DIY stores. The studs and bolts system allowed for easy transport and assembly shortening the construction period and allowing possible changes in the future. The existing ceiling is damaged and uneven; however, as it is the property of the department store it was not allowed to be changed for this project. Disconnecting and abandoning the decade old fluorescent lamps, new duct rails was installed below, allowing for more flexible light settings in the store. The type of materials used in this project is the same as you can see all around the department store, however by using these generic materials in new and different ways I aimed to change the atmosphere of the space.
設計: 小田真平 + 伴義文 / Architect: Shimpei Oda + Yoshifumi Van
施工: アトリエロウエ / Builder: Atelier Loowe Inc.
写真: 山内紀人 / Photo: Yamauchi Norihito

一覧へ戻る